1. Home
  2. /
  3. Residential
  4. /
  5. Hse Rendall, Claremont

Hse Rendall, Claremont

Context and brief

Originally a single story, two bedroomed Council house built in 1925, the house was characterized by a cellular plan with very little relationship to the garden. The brief was to create a contemporary three to four bedroomed house including a studio while respecting its context in terms of heritage, form, scale and streetscape.

Design Solution

The original structure now accommodates the primary living areas while a simple north facing extension accommodates the remainder of the bedrooms and bathrooms. A lightweight structure was introduced ‘within’ the original roof to accommodate a studio with views towards Table Mountain.

Through careful manipulation of space, the introduction of plenty of natural light, ventilation, and sensitive detailing, with seamless thresholds between internal and external spaces, we transformed the house into a light, spacious, contemporary and energy efficient family home of timeless architecture and understated elegance.

2014